Mørketiden i Varanger

Mørketiden i Varanger

Har du lyst til å oppleve naturfenomenet mørketid? En magisk tid da sola ikke kommer over horisonten. De få timene det er lyst eksploderer himmelen i et fantastisk fargespill og når mørket faller på er det stor sannsynlighet for å se nordlyset.
Sommersessong
Høstsessong
Vintersessong
Vårsessong
Pris
Varighet
Antall personer
Har du lyst til å oppleve naturfenomenet mørketid? En magisk tid da sola ikke kommer over horisonten. De få timene det er lyst eksploderer himmelen i et fantastisk fargespill og når mørket faller på er det stor sannsynlighet for å se nordlyset.

Hva er egentlig mørketid?

Er du litt usikker på hva mørketid egentlig er? Mørketid er et naturfenomen som oppstår om vinteren nord for den nordligste polarsirkelen, og syd for den sydlige polarsirkelen. På høsten blir dagene mørkere og mørkere til sola forsvinner helt den 18.november, for så å komme tilbake igjen 18. januar. Dette er den første dagen det er mulig å se sola igjen i Vadsø etter mørketiden. 

Soldagen, avslutning på mørketiden

Datoene varierer litt fra sted til sted, men i Vadsø er 18. januar å regne som soldagen. Da bruker barnehager og skoler å feire med pynt og sang,  og de drar ut for å se om de kan se sola. Hvis vi er heldig og det er klar vær er sannsynligheten for å se sola bra. Etter soldagen blir det lysere og lysere for hver dag som går til vi nærmer oss sesongen for midnattsola. Det motsatte av mørketid. Les mer om midnattsola i Varanger her.

Men er det så mørkt da?

Dette er noe som kan diskuteres. Lokalt har mange begynt å kalle det for farge tiden, kanskje fordi mørketid høres litt, ja mørkt ut. Men også på grunn av fargene. De få timene det er lyst kan det oppstå et helt unikt fargespill på himmelen. Også er det nordlyset da. De lange mørke dagene sammen med de lange kalde vintrene gir helt unike forhold for nordlys. Rett som det er lyser nordlyset opp himmelen i grønne, lilla og blå toner. Dette er en tid som tiltrekker seg fotografer fra hele verden til Varanger for å fange det unike lyset i den mørke tiden. Nærheten til den urørte naturene, det åpne landskapet som er lett å ferdes i og mangel på lysforurrensning er enda en bonus.

Folk har forskjellige forhold til mørketiden. Noen synes det er den koseligste tiden på året da vi tenner lys, og holder oss inne med gode middager, venner og familie. Noen synes det kan være litt tungt at det ikke er noe skille på dag og natt, og kan bli veldig trøtt i denne perioden. Dette varierer veldig fra person til person så vær oppmerksom på at det kan bli en overgang når du møter mørketiden for førstegang.

Opplev mørketiden

Varanger grenser mot tundraen som betyr at når barskogen slutter i utkanten av Vadsø finner møter vi et åpent landskap. Dette gjør det lett å ferdes i den urørte naturen helt på egen hånd uten guide eller transport hvis du ønsker det, her er naturen lett tilgjengelig for alle. Men du kan også oppleve mørketiden sammen med de lokale. Her på tunet arrangerer vi nordlys kvelder. Dette gjør vi på bestilling de dagene hvor forholdene ligger til rette for nordlys. Det blir bål, lokal mat og vi er til stede for spørsmål om alt du måtte lure på om Varanger. I samarbeid med våre partnere arrangerer vi hundekjøring turer og scooterturer under nordlyset.

Vær tett på naturen

Har du lyst på noen rolige dager inne er det ikke noe problem. Varangertunet ligger nært bygda, men akkurat nok i utkanten til å bli skjermet for lysforrurensning. Ønsker du å sitte inne en kald vinterkveld kan du helt enkelt skru av lysene ta med deg dyner og puter til vinduet og speide etter nordlyset innenifra. Ellers så har vi flere bålplasser, gapahuk og grillstue hvor du kan fyre bål og grille slik at du holder varmen mens du speider etter nordlyset. Her har det også blitt oppservert en rekke fugler, rev og hare. Så om du ikke ser nordlyset får du kanskje besøk av noen skogsdyr.

Andre severdigheter

Mistet hjemmet 3 ganger - Bestemor forteller

En gang fortalte bestemor at hun som barn ble hjemløs 3 ganger. Kan du tenke deg hvor og når dette skjedde?

Nordlyset i Varanger

Varanger er ett perfekt utgangspunkt for nordlys opplevelser. Vår beliggenhet under nordlysovalen. Sammen med det arktiske kystalandskapet, lite lysforurensning og stor horisont kan du nyte Nordlyset bokstaveligtalt på trappa.

Varangerhalvøya Nasjonalpark

Varangerhalvøya Nasjonalpark er en helt unik arktisk opplevelse, som skiller seg ut fra alt annet du kan oppleve i Norge. Ett endeløst viddelandskap. Elver og fosser. Høy himmel og vid horisont.