Historie

Historie

Varanger er en skjult skatt for de historie interesserte. Her kan du fordype deg i en rik og variert historie.
Sommersessong
Høstsessong
Vintersessong
Vårsessong
Pris
Varighet
Antall personer
Varanger er en skjult skatt for de historie interesserte. Her kan du fordype deg i en rik og variert historie.

Historier fra Varangerhalvøya


Visste du at Varangerhalvøya har en helt unik historie?

Historien til Varangerhalvøya er ikke den mest kjente, men absolutt verdt å kjenne til. Varangerhalvøya er den perfekte destinasjonen for deg som er historieinteressert. Her kan du ta et dypdykk ned i en del av historien som ikke er så altfor kjent.

Historien her strekker seg helt tilbake til eldre steinalder, og man kan finne spor av tidlig bosetning langs fjorden. Varanger har og en dyster historie under hekseprosessene på 1600 tallet og til begynnelsen av 1700- tallet.

Videre opplevde Varanger med sin nærhet til Sovjet dramatiske år under andre verdenskrig og rester etter dette finnes langs hele fjorden. Store deler av Varanger var og utsatt for den brente jords taktikk ved tyskernes tilbaketog i 1944.

For ikke å glemme samefolket som har holdt til i Varanger i generasjoner, å beriket historien her. Den finske innvandringen har også satt sine spor, og bidratt til det rike kulturlivet vi ser i dagens samfunn. Her kan du finne spor etter gammel bosettning fra steinalderen, villrein fangst, graver, strandlinjer, krigshistorie og mye mer.

Vårt forhold til historien

Med en bakgrunn innen studie av Nordnorsk historie og arkeologi, samt en stor interesse for historie vet eier Jan Eilif Jankila det meste av det som er verdt å vite om historien her i Varanger. Han deler gjerne det han kan over en kopp kaffe på tunet. Vi har til gjengjeld fått høre mange av våre gjesters opplevelser her i Varanger, noe vi setter stor pris på. Takk for at dere deler, det gir oss muligheten til å lære noe nytt.


I følge eieren av tunet kan vi alle lese oss til deler av historien, men den levende historien fortalt av mennesker som har levd en stund er både interresant og vel verdt å lytte til. Selv har han siden barndommen hatt interesse av å høre mennesker født på begynnelsen av 1900- tallet og opp mot vår tid fortelle om sine erfaringer og opplevelser gjennom et langt liv.

Følg med videre for mer informasjon, eller sjekk Varanger museum sine sider her.

Andre severdigheter

Vestre Jakobselv

Bygda har en sentral beliggenhet som gir det perfekte utgangspunkt for alle dine opplevelser i Nord Varanger.

Betatt av Varanger, reisebrev fra Henrik Westermark

Jeg har lenge undret meg over hva som drar meg til Finnmark, og spesielt området mellom Varangerbotn og Vardø.‍Området er ikke vilt og storslagent på samme måte som mange andre områder i Norge. Det er et mere rolig og bølgende landskap med masse lys.

Nordlys

Varanger er ett perfekt utgangspunkt for nordlys opplevelser. Vår beliggenhet under nordlysovalen. Sammen med det arktiske kystalandskapet, lite lysforurensning og stor horisont kan du nyte Nordlyset bokstaveligtalt på trappa.